Kuchynský priestor využívame denne. Preto by sme mali venovať dostatok pozornosti jeho plánovaniu. Aké najväčšie chyby sa stávajú? Vyhnite sa im aj vy.
Dokonalá krása
Samozrejme všetci si prajeme, aby bol náš priestor dokonalý. Garniže, záclony, kuchynská linka, podlaha – to všetko musí byť reprezentatívne a praktické. Bohužiaľ, často už pri výbere prvého komponentu dochádza k základným chybám. Kovové garniže v drevenom interiéri pôsobia ako päsť na oko, rozmiestnenie spotrebičov nám vôbec nevyhovuje. Na čo si dať najväčší pozor?
Malá plocha na prácu
Najčastejšia chyba pri zariaďovaní kuchyne je bezpochyby malý priestor pracovnej plochy. Možno sa stalo, že si ľudia neuvedomili potrebu na kuchynskú linku umiestniť aj rýchlovarnú kanvicu, kávovar, kuchynský robot alebo odšťavovač. Teraz im zostáva len veľmi malé miesto na prípravu pokrmov. Mrzuté.
Výška pracovnej dosky
Každá kuchyňa na mieru zodpovedá potrebám danej domácnosti a vychádza z výšky jej obyvateľov. To vám bohužiaľ prefabrikovanej kuchyne z nákupných stredísk nezaistí, a ak ste príliš nízky alebo naopak príliš vysokí, budete mať problém.
Nevyužitý priestor
Nie je nič horšie ako nevyužívať potenciál daného priestoru. Skrinky preto nechajte pokojne zhotoviť až k stropu a do vzniknutých úložných priestorov odložte spotrebiče, ktoré nepoužívate príliš často. Môžete sem umiestniť aj sviatočný servis, alebo vykrajovače na vianočné pečivo. Vždy sa toho nájde množstvo, čo treba umiestniť.
Málo svetla
Poddimenzované osvetlenie je problém v celom byte. Keď sa však objaví v kuchyni, máte zarobené na problém. Najmä počas zimných mesiacov sa budete cítiť v kuchyni unavení, bez nápadov, vyčerpaní. Pritom len stačí pridať bodového osvetlenia, alebo dať opasok s LED svetlami tak, aby osvetľovali vašu pracovnú dosku. V kuchyni musí byť svetlo a príjemne, aby ste mali chuť tvoriť.
Medzi základné chyby sa radí aj nevhodné umiestnenie umývačky – tá by mala vždy susediť s drezom, aby ste nemuseli s každým hrnčekom cez pol kuchyne.